Blog Arşivi

13 Aralık 2018 Perşembe

İNTERNET TERİMLERİ (BÖLÜM 1) (PC)

İp (İnternet numarası): İnternete bağlı her bilgisayara verilen bir numaradır. Örneğin: 192.168.10.5 gibi. İnternetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.

DNS (Domain Name System):   Tarayıcınızın adres çubuğuna girdiğiniz site ismini, girmek istediğiniz sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çeviren ve internette gezinmeyi kolaylaştıran bir sistemdir. Örneğin hiç kimse şu anda Google’ın ikamet adresi olan 216.58.209.163 adresini tarayıcısına yazmaz. Onun yerine www.google.com yazar ve DNS sunucusu, bu adresi IP adresine yönlendirir.

Email (e-posta): e-posta, internet üzerinden gönderilen dijital mektup. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde Google, Yandex, Hotmail, Mynet gibi birçok site ücretsiz olarak e-posta hesabı vermektedir. Eğer bir eposta hesabınız yoksa bu sitelerden bir eposta hesabı alıp arkadaşlarınızla çok rahat iletişime geçebilirsiniz.

Blog (Web günlüğü): İnsanların öğrendiklerini, bildiklerini, paylaşmak istediklerini yazdığı web tabanlı bir sistemdir.

Blog, Web ve Login (weB-LOGin) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir kelimedir. Burada web, interneti, log ise içerik girmeyi temsil ediyor.

Forum: İnternet üzerindeki tartışma platformu ve paylaşım sistemidir.

Forum alanına girildikten sonra ilgili kategori seçilir ve bu kategoriye bağlı olarak;

Yeni bir konu başlığı oluşturulur. Bu konu başlığına diğer kullanıcılar yorumlarını (cevaplarını) yazarak fikirlerini beyan ederler.

Bilgilendirici, Eğitici, Öğretici Konular paylaşılır ve kullanıcılar yapamadıkları şeyler hakkında bu konulardan destek alır.

Sosyal Ağ: Bireylerin, diğer insanlarla internet üzerinden tanışıp iletişim kurabildikleri ortamlardır. Günümüzde Facebook, Twitter, Google plus, Instagram gibi birçok sosyal ağ siteleri mevcuttur.

Chat: Türkçe “Sohbet” anlamına gelmektedir. İnternet üzerinden insanların bir takma ad kullanarak (nickname) sohbet edip eğlenebileceği ortamdır. Chat hem internet siteleri hem de çeşitli programlar aracılığı ile yapılabilir. Chat, internet üzerinde hiç tanımadığınız rastgele biriyle yapılabildiği gibi tanıdığınız kişilerle de yapılabilir.

www (World wide web ): Dünyayı saran internet ağı.

Download: İnternetten kendi bilgisayarımıza dosya indirme. Örneğin internetten bir program veya oyun indirmek gibi.

Upload: Kendi bilgisayarımızdan bir internet sitesine dosya gönderme. Örneğin bilgisayarımızdaki bir videoyu Youtube’ye yüklemek gibi.

Browser (Tarayıcı): Web sayfalarını göstermek için kullanılan programlardır. İnternet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ve Opera günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılardır.

Server (Sunucu): Daha çok “Server” veya “Ana Makine” olarak bildiğimiz sunucular, yapılandırılan herhangi bir ağ üzerinde bilgileri veya uygulamaları kullanıcılara paylaştıran, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bir bilgisayardır.

Sunucu, sunduğu hizmete göre farklı şekillerde adlandırılır.

Örneğin sunucu, bir veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı sunucusu” bir “web server” olarak hizmet veriyorsa “Web sunucusu” olarak adlandırılabilir.

Client (İstemci): Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir. Eğer bir bilgisayardan Internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci(Client) bilgisayardır. Yani istemci bilgisayarlar, Sunucu bilgisayarlara bağlanarak onlardan bilgi alırlar.

Hosting (Barındırma): Web sayfanıza ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan  bilgisayarlara web hosting denir.

MBPS: MBPS ya da megabit internetin standart hız birimidir. “Mega Bits Per Second” yani 1 saniyede kaç mega bit veri aktarıldığını ifade eder.

Megabayt ile Megabit arasında ki fark nedir?

Bir bayt 8 bitten meydana gelmektedir. Dolayısıyla megabitin kaç megabayta denk geldiğini öğrenmek için onu 8’e bölmemiz gerekmektedir. Örneğin 100 Mbps hızına sahip bir internet paketiniz varsa bunun anlamı şudur.

Saniyede 12.5 Megabayt veri hızı elde edersiniz. Ortalama bir film 700 MB olduğu düşünelim. Yani 56 saniyede bu filmi inidrebilirsiniz. Ancak bu sadece sizin hızınıza bağlı bir durum değildir, karşıdan veri indirdiğiniz serverın durumuda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder