Blog Arşivi

29 Aralık 2018 Cumartesi

Bilinmesi Gereken Terimler

SBİF Nedir?
SBİF Serbest Bölge İşlem Formu anlamına gelmektedir. Serbest bölge firmaları bölgeye mal girişi (alış) veya mal çıkışı (satış) yapabilmek için SBİF düzenlemek zorundadırlar. SBİF, Serbet Bölge İşletici Firmasından temin edilen,antetli, herbir sayfası artan seri numaralı, çok nüshalı sürekli form tarzında boş bir belgedir. Firmalar SBBUP üzerinde yaptıkları giriş veya çıkış işlemlerinin çıktısını bu forma alarak onay işlemleri için müdürlük, işletici, gümrük gibi birimlere iletirler.
ÜBF Nedir?
ÜBF Üretim Bildirim Formu anlamına gelmektedir. Üretim ruhsatına sahip olan firmalar yapmış oldukları üretim bilgisini SBBUP'a işlemek zorundadırlar. SBBUP'ta bulunan bu bölüme ÜBF adı verilmektedir. ÜBF içerisinde üretilen mamul ve bu mamul için kullanılan hammadelerin bilgileri bulunmaktadır. SBBUP'ta yapılan ÜBF'nin bir çıktısı alınarak ilgili mamülün çıkış işlemleri yapılırken gümrüğe verilir.
GTIP Nedir?
GTIP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon demektir. G.T.İ.P şeklinde de yazılır. Gümrük işlemi yapılan eşyayı kodlamak için kullanılan 12 haneli bir kod yapısıdır.(Ör: 4801.00.00.10.00  "Gazete kağıdı 50-55 gr" için verilmiş olan GTIP'tir)
GTIP kodlarının bulunduğu listeye Gümrük Tarife Cetveli denir. GTIP Türkiye'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir. Gümrük Tarife Cetveli yıllık olarak yayınlanır. Her yıl GTIP bilgilerinde düzenleme ve değişiklik yapılabilir.
A.TR Nedir?
Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemlerinde belirli malların serbest dolaşımını sağlayan belgedir.
ATR belgesi ihracatçı tarafından düzenlenir. Bu belgeye sahip olan bir mal taraf ülkeler arasında genelde gümrük vergisine tabi olmadan dolaşır.
TEV Nedir?
Telafi Edici Vergi anlamına gelmektedir. Üçüncü menşe bir ülkeden (ör: Çin) ithal edilen bir eşyanın üretim süreci akabinde AB ülkelerine ihraç edilmesi esnasında oluşan bir vergidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder