Blog Arşivi

18 Aralık 2018 Salı

BİLİNMESİ GEREKEN TIBBİ TERİMLER (BÖLÜM 1)

Dahiliye (İç Hastalıkları)

Onkoloji : Tümörleri  inceleyen tıp dalına verilen isimdir.Onkolojinin bir diğer adıda kanser bilimidir.Onkojoli kanserin oluşumu, yapısı, nedeni, tanısı ve cerrahi operasyon dahil tümüyle ilgilenir.

Mamografi : Meme kanserinin erken teşhisi için genellikle düşük dozda çekilen röntgen filmidir.

Pediatri : Çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır.

Fizyoloji, biyolojinin canlı varlıkların fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı.

Nörobilim
Nörobilim, sinir sisteminin anatomisi, fizyolojisi, biyokimyası veya moleküler biyolojisi alanlarında faaliyet gösteren, özellikle sinir siteminin davranış ve öğrenme ile ilişkisini inceleyen bilim dalı. Nörobiyoloji, sinir sistemi biyolojisidir.

Kardiyoloji
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Kardiyoloji önceleri iç hastalıklarının bir alt dalı iken günümüzde ayrı bir anabilim dalı olarak çalışmaktadır.

Gastroenteroloji
Tıbbi uzmanlık alanı
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalı. Bu bilim dalı uzmanına gastroenterolog denilmektedir.

Nefroloji
Uzmanlık alanı
Böbreklerin sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen iç hastalıklarına bağlı bir bilim dalıdır, dahili tıp bilimlerinden birinin uygulama alanıdır. Böbrek hastalıkları hekimliği/uzmanlığı olarak da adlandırılabilir.

Hematoloji
Tıbbi uzmanlık alanı
Hematoloji ya da kan bilimi. Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim.

Ortopedi orthos ve paedia sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına gelr. Temel olarak kas iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen, gövdenin devinim dizgesinin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş veya travma neticesi oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.

Odyoloji, yeni bir sağlık alanı olup genel anlamda “işitme bilimi” olarak ifade edilmektedir. Odyoloji, kişilerin işitme ve denge bozukluklarını saptayan, tedavi ve rehabilitasyonunu yapan bir bilim dalıdır.

Rehabilitasyon Nedir? Rehabilitasyon, bir hastalık veya kaza sonucu bedensel yeteneklerin bir kısmını kaybetmiş kişilerin hayata yeniden uyum sağlamaları, yaşam kalitelerini yükseltmeleri, aileleri ve toplumla bir bütün içerisinde yaşamalarını sağlayan gerekli olan tüm evreleri tüm çabaları kapsayan genel bir kavramdır.

Patoloji
Tıbbi uzmanlık alanı
AçıklamaPatoloji, hastalık çalışması ve bilimi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder