Blog Arşivi

29 Aralık 2018 Cumartesi

Bilinmesi Gereken Psikoloji Terimleri

Saplanma:bir kisinin bir nesneye karsit duygularla baglanmasi veya bagli kaldigi sürec.

Psikodrama: bireyin kendi belirti ve sorunlara göre gelistirilmis bir drama da rol almasina dayali psikoterapi sekli.
Odipus Çatışması: karsit cinsten olan ebevyene asik olmak ona yogun dygular beslemek ve ayni cinsten olani ortadan kaldirma istegi. Bilicdisi duygu ve dürtüler.
Kompülsif: Bireyin yapmadan duramadigi hareketlerdir.

Konverisyon Histerisi: duygusal karmasanin fiziksel belirtilerle kendini göstermesi.psikonevroz türü
Histerik: aşırı duygusal/dramatik kişilik bozukluğu olan.

 Psikonevroz kişinin ruhsal anlamda halsiz ve bitkin hissetme durumudur. Nasıl ki bedenin bağışıklık sistemi varsa ve hastalandığında çöküyorsa, psikonevroz rahatsızlığı da ruhunbağışıklık ve savunma sisteminin çökmesidir.

Hipomoni: psikolomotor hareketlerde artis, asiri iyimserlik, asiri nese , kolay kolay yorulmama , sürekli hareket halinde olma durumu.
Hipokondriak: sürekli fiziksel rahatsizligi oldugunu düsünen ve doktor doktor dolasan kisi.hastalik hastasi.
Güdü: 
  • bireyi belli bir davranisa yonlendiren icsel tepki
  • Enurezis: idrar tutamama, gece isemeleri ERKEKSI PROTESTO. Kendilerini asagi bir cinsiyet olarak algilayan kadinlarda görülen tepkisel davranis. Adlerci bir terim.

Deja Vu: o anda yasanan yeni bir yasantinin daha once yasanmis olduguna dai öznel bir his




Alay

alay genellikle bir zihinsel oyundur. Kisinin kendine yönelik oldugu zaman yarar saglayabilir çünkü kendi kendisiyle alay edebilen kisi kendini görmeye, tanimaya baslamis demektir. Ancak baskalarina zararli bir sekilde yöneltilecek olursa zara verir

Abuli: istenç yitimi. Abulik kimse istençli çabalarini dagitmistir. Sayisiz eylemlere girisir, fakat hiç birini tamamlayamaz.

Ambivalans
Ayni nesneye karsi zit duygularin ayni anda bir arada olmasidir. Ambivalans biri hakkinda karisik duygulara sahip olma durumu ile karistirilmamalidir.



bencillik

yasami korumaya yinelik dogal bir eyilimdir.Bilinçalti ruhsal gereksinimlerin o an doyumunu arar. Yetiskinlikteki bencillik çogu kez fiziksel ve zihinsel bir dengesizligin sonucudur. Nevrozlarda rastlanir. Burada kisi kendi içine döner, karmasalarinin, itilmelerinin üzerinde büzülür

Benlik Yitimi


psikastenide ve çöküntüde ortaya çikar. Hasta kendinde degilmis gibi bir duyguya kapilir. Dis dünya ona garip ve gerçekdisi gözükür. Vucudu kendinin degilmis gibi gelir ve bu duyumlari bazen tüm kisiligine yayilir.

psikasteni saplantıların çoğunun kaynağında bulunan, başlıca özelliği kuşkuculuk, kararsızlık, güvensizlik olan akıl ve ruh zayıflığı.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) mantıksız düşüncelerin ve korkuların (takıntılar) insanı sürekli tekrar eden davranışlar sergilemesine zorlayan psikolojik bir hastalıktır. OKB ile takıntılarınızın mantıksız olduğunun farkına varamayabilirsiniz ve bu takıntıları önemsememeye ya da bırakmaya çalışabilirsiniz.

Tarım Terimleri

Organik Tarım (Biyolojik, Ekolojik Tarım)

Tarımsal üretimin insana ve çevreye zarar vermeden gerçekleştirildiği, ekolojik sistemde sentetik kimyasallar ve bu kimyasalların hatalı uygulamaları sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik bir tarım yöntemidir. Organik tarım bir “alternatif tarım” yöntemi değildir. Geleneksel tarımın, günümüz teknoloji ve koşullarında uygulanmasıdır. Konvansiyonel tarım ise “sentetik kimyasal tarım” olarak ifade edilmelidir. Sürdürülebilir, IPM, alternatif, iyileştirilmiş tarım yöntemleri organik tarım olarak değerlendirilemez. Bu tarım yöntemlerinde sentetik kimyasalların kullanımı kontrol altına alınırken organik tarımda sentetik kimyasal girdiler kullanılmamaktadır.

Hormon: Bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarını yönlendiren, çok düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddelerdir. 'Büyüme düzenleyici maddeler' olarak da adlandırılmaktadır.

Organik Gübre: Başta ahır gübresi olmak üzere fekaller (insan gübresi), kompostlar (bitki ve hayvan kalıntılarının bir çukurda çürütülmesi), yeşil gübreler (genellikle baklagil bitkilerin yeşil iken toprağa gömülmesi), şehir artıkları (çöp gübresi), guano (yarasa gübresi), güvercin ve tavuk gübresi, kan, deri, boynuz ve tırnak tozları vb. gübrelerdir.

Organik Madde: Toprak içinde bulunan bitki ve hayvan kalıntılarıdır.
Patojen: 
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.Enfeksiyona neden olabilme yeteneğine sahip olan, zararlı, hastalık yapıcı.
Predatör: 
Biyolojik mücadelede zararlılarla savaşta kullanılan faydalı böceklere predatör denir.


Bilinmesi Gereken Terimler

SBİF Nedir?
SBİF Serbest Bölge İşlem Formu anlamına gelmektedir. Serbest bölge firmaları bölgeye mal girişi (alış) veya mal çıkışı (satış) yapabilmek için SBİF düzenlemek zorundadırlar. SBİF, Serbet Bölge İşletici Firmasından temin edilen,antetli, herbir sayfası artan seri numaralı, çok nüshalı sürekli form tarzında boş bir belgedir. Firmalar SBBUP üzerinde yaptıkları giriş veya çıkış işlemlerinin çıktısını bu forma alarak onay işlemleri için müdürlük, işletici, gümrük gibi birimlere iletirler.
ÜBF Nedir?
ÜBF Üretim Bildirim Formu anlamına gelmektedir. Üretim ruhsatına sahip olan firmalar yapmış oldukları üretim bilgisini SBBUP'a işlemek zorundadırlar. SBBUP'ta bulunan bu bölüme ÜBF adı verilmektedir. ÜBF içerisinde üretilen mamul ve bu mamul için kullanılan hammadelerin bilgileri bulunmaktadır. SBBUP'ta yapılan ÜBF'nin bir çıktısı alınarak ilgili mamülün çıkış işlemleri yapılırken gümrüğe verilir.
GTIP Nedir?
GTIP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon demektir. G.T.İ.P şeklinde de yazılır. Gümrük işlemi yapılan eşyayı kodlamak için kullanılan 12 haneli bir kod yapısıdır.(Ör: 4801.00.00.10.00  "Gazete kağıdı 50-55 gr" için verilmiş olan GTIP'tir)
GTIP kodlarının bulunduğu listeye Gümrük Tarife Cetveli denir. GTIP Türkiye'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir. Gümrük Tarife Cetveli yıllık olarak yayınlanır. Her yıl GTIP bilgilerinde düzenleme ve değişiklik yapılabilir.
A.TR Nedir?
Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemlerinde belirli malların serbest dolaşımını sağlayan belgedir.
ATR belgesi ihracatçı tarafından düzenlenir. Bu belgeye sahip olan bir mal taraf ülkeler arasında genelde gümrük vergisine tabi olmadan dolaşır.
TEV Nedir?
Telafi Edici Vergi anlamına gelmektedir. Üçüncü menşe bir ülkeden (ör: Çin) ithal edilen bir eşyanın üretim süreci akabinde AB ülkelerine ihraç edilmesi esnasında oluşan bir vergidir.

23 Aralık 2018 Pazar

MİCROSOFT EXCEL NEDİR ? KULLANIMI DERS NOTLARI

EXCEL NEDİR?

STATİK AÇIKLAMA: 
Excel Nedir?
Excel, Microsoft firması tarafından, 1989 yılında yazılımı tamamlanıp piyasaya sürülmüştür. Excel, Microsoft Windows ile Apple Macintosh işletim sistemli bilgisayarlarda çalışabilen, elektronik tablolama programıdır.

Microsoft Excel içinde birçok formül, meta, işaret sayı, rakam gibi unsurlar bulunur. Bu unsurlar ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Excel, tablolama mantığı ile çalıştığı için hücreler arasındaki ilişkileri hesaplayabilir, grafikler basabilir, korelâsyonları kâğıda dökebilir.
ÖĞRENİM DERS NOTLARI İÇİN; TIKLA

MİCROSOFT POWERPOİNT NEDİR ? KULLANIMI DERS NOTLARI

POWERPOINT NEDIR? NE ISE YARAR? 

STATİK AÇIKLAMA:
Resim
PowerPoint, projektör kullanarak sunumu yapılabilen malzemeler oluşturmanızı sağlayan bir yazılımdır. Bir rapor veya teklifin duyurusunu yapmak için bu malzemenin kullanılması sunu olarak adlandırılır. PowerPoint'i kullanarak, renkli metinlerle fotoğrafları, çizimleri, tabloları, grafikleri ve filmleri etkili bir şekilde birleştiren ekranlar oluşturabilir ve birinden diğerine aynı slayt gösterisinde olduğu gibi geçiş yapabilirsiniz. Animasyon özelliğini kullanarak ekrandaki metin ve çizimlere animasyonlar ekleyebileceğiniz gibi, ses efektleri ve anlatım da ekleyebilirsiniz. Üstelik, malzemelerin yazılı çıktısını alabilir ve sunuyu yaparken bunları dağıtabilirsiniz.

PowerPoint ürünü belge, elektronik tablo, sunu oluşturma ve e-posta yönetme için farklı türden yazılımların birleştirildiği "Office" ürün paketinin bir parçasıdır.
ÖĞRENİM DERS NOTLARI İÇİN; TIKLA

MİCROSOFT OFFİCE WORD NEDİR ? KULLANIMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD NEDİR?

STATİK AÇIKLAMA:
Microsoft Office Word Nedir?
Bilgisayarda biçim sağlama ve yazı yazma hedefiyle kullanılan programlara sözcük işlem programları adı verilir. Bilgisayarda, bu sebeple kullanılan farklı firmaların geliştirmiş olduğu bir çok sözcük işlem programı vardır. Word bu programlardan bir tanesidir.

Microsoft şirketi tarafından Windows işletim sistemi altında çalışacak biçimde tasarlanmış dilden dile dolanan kelime işlem programı olan Word; dünyada oldukça geniş alanda yer bularak hemen hemen her alanda kullanılan değişilmez bir yazı yazma programıdır.
ÖĞRENMEK İÇİN; TIKLA

18 Aralık 2018 Salı

BİLİNMESİ GEREKEN TIBBİ TERİMLER (BÖLÜM 1)

Dahiliye (İç Hastalıkları)

Onkoloji : Tümörleri  inceleyen tıp dalına verilen isimdir.Onkolojinin bir diğer adıda kanser bilimidir.Onkojoli kanserin oluşumu, yapısı, nedeni, tanısı ve cerrahi operasyon dahil tümüyle ilgilenir.

Mamografi : Meme kanserinin erken teşhisi için genellikle düşük dozda çekilen röntgen filmidir.

Pediatri : Çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır.

Fizyoloji, biyolojinin canlı varlıkların fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı.

Nörobilim
Nörobilim, sinir sisteminin anatomisi, fizyolojisi, biyokimyası veya moleküler biyolojisi alanlarında faaliyet gösteren, özellikle sinir siteminin davranış ve öğrenme ile ilişkisini inceleyen bilim dalı. Nörobiyoloji, sinir sistemi biyolojisidir.

Kardiyoloji
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Kardiyoloji önceleri iç hastalıklarının bir alt dalı iken günümüzde ayrı bir anabilim dalı olarak çalışmaktadır.

Gastroenteroloji
Tıbbi uzmanlık alanı
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalı. Bu bilim dalı uzmanına gastroenterolog denilmektedir.

Nefroloji
Uzmanlık alanı
Böbreklerin sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen iç hastalıklarına bağlı bir bilim dalıdır, dahili tıp bilimlerinden birinin uygulama alanıdır. Böbrek hastalıkları hekimliği/uzmanlığı olarak da adlandırılabilir.

Hematoloji
Tıbbi uzmanlık alanı
Hematoloji ya da kan bilimi. Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim.

Ortopedi orthos ve paedia sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına gelr. Temel olarak kas iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen, gövdenin devinim dizgesinin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş veya travma neticesi oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.

Odyoloji, yeni bir sağlık alanı olup genel anlamda “işitme bilimi” olarak ifade edilmektedir. Odyoloji, kişilerin işitme ve denge bozukluklarını saptayan, tedavi ve rehabilitasyonunu yapan bir bilim dalıdır.

Rehabilitasyon Nedir? Rehabilitasyon, bir hastalık veya kaza sonucu bedensel yeteneklerin bir kısmını kaybetmiş kişilerin hayata yeniden uyum sağlamaları, yaşam kalitelerini yükseltmeleri, aileleri ve toplumla bir bütün içerisinde yaşamalarını sağlayan gerekli olan tüm evreleri tüm çabaları kapsayan genel bir kavramdır.

Patoloji
Tıbbi uzmanlık alanı
AçıklamaPatoloji, hastalık çalışması ve bilimi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.

BİLİNMESİ GEREKEN SİYASİ TERİMLER (BÖLÜM 1)

KONU BAŞLIĞI: BİLİNMESİ GEREKEN SİYASİ TERİMLER (BÖLÜM 1)

Tüzük:  Herhangi bir kurumun ya da kuruluşun ilerleyeceği yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsini içeriyor.

Mevzuat: Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmeliklerin bütününü kapsıyor.

Anayasa: Bir devletin yönetim biçimini belirleyen, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren gösteren temel yasaların hepsi. Yani ne yapılması gerektiği hakkında bilgi veren ve bunun uygulanmasını sağlayan bir kurallı kitap olarak adlandırılabilir.

Kararname: Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan hükümet kararı.

Milletvekili: Anayasaya göre millet meclisine seçimle giren milletin temsilcisi, vekili olan kişiler.

Tutanak: Meclis, kurul, mahkeme yerlerinde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi olayına denir.

Siyaset:  Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş ve anlayış.

Politika: Devletin etkinliklerini amaç, yöntem doğrultusunda düzenleme veya gerçekleştirme esaslarının bütününü içerir.

Tezkere: Bir iş için izin verildiğini bildiren resmi izin belgesi.

Bürokrat: Devlet kurumlarındaki üst düzey yöneticiler

Bürokrasi: Devlet kurumlarında çalışan üst düzey yönetici topluluğu

Darbe: Bir ülkede baskı kurularak, zor kullanılarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifaya ya da rejim değiştirecek biçimde yönetimi devşirme işidir.

Gensoru:  Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başbakana veya bakanlardan birine milletvekilleri tarafından açılan ve sonunda soruşturulması istenilen sorudur.

Sıkıyönetim: Olağanüstü dönemlerde ve durumlarda ülkenin güvenliğinin sağlanması için ordunun yardımıyla gerçekleşen yönetimdir. Sıkıyönetimde sokağa çıkma yasakları ve belli başlı yasaklarla güvenliği sağlamaya çalışılmaktadır.

Veto: Bu sözcük çoğu zaman karşımıza çıkar. Bir yetkinin, bir yasanın, bir kararın yürürlüğe girmesine karşı çıkma hakkı

Divan: Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis

Yasa Tasarısı: Hükümet tarafından hazırlanarak yasalaşması için meclise gönderilen kanun tasarısı, kanun metni gibi içerikler.

Referandum: Halk oylaması demektir.

Kamuoyu: Bir konu hakkında halkın genelinin düşüncesini kapsar.

Kabine: Bakanlar Kurulu, Hükümet

Koalisyon Hükümeti: Birden çok siyasi parti veya grubun ortaklaşa kurduğu hükümet ve yönetin biçimidir. Ortak yönetim diye de adlandırılır.
Açık Oylama:
Genel Kurul'da hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığının (kabul, ret, çekimser) açıkça belli olduğu ve genellikle elektronik cihazla yapılan oylama şeklidir. Kullanılan oylara ilişkin bilgiler Meclis tutanaklarında yayımlanır.

Alt Komisyon:
Komisyonların kendilerine havale edilmiş olan bir işi daha detaylı incelemek amacıyla komisyondaki üye dağılımı dikkate alınarak oluşturulan küçük çalışma gruplarıdır. Alt komisyon metni veya raporu komisyon açısından bağlayıcı olmamakla birlikte uygulamada komisyon tarafından genellikle benimsenmektedir.


 Ara Seçim:
TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılan seçimdir. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir.

Başdanışman:
Genellikle cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklarda görevlendirilen, alanlarında uzmanlaşmış, tanınmış ve ehliyetli kimse.

Başkanlık Divanı:
Milletvekilleri arasından seçilen TBMM Başkanı, 4 başkanvekili, 7 kâtip üye ve 3 idare amirinden oluşan, hem yasama faaliyetlerinde hem de idari işlerin düzenlenmesinde önemli işlevleri bulunan kuruldur. Danışma Kurulunun önerisi ve Genel Kurulun kararıyla kâtip üye ve idare amirlerinin sayıları artırılabilir .

Birleşim:
TBMM Genel Kurulunun belirli bir günde açılan toplantısıdır. Her yasama yılında Genel Kurul toplantıları 1’den başlayarak sırasıyla birleşim numarası alır.

Büyükelçi:
Bir devletin başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi, sefirikebir.

Danışma Kurulu:
TBMM Başkanı ile siyasi parti grup başkanvekillerinden oluşan ve çeşitli konularda görüş ve öneri bildiren bir kuruldur. Parti grupları arasında istişare sağlanmasında ve Meclis çalışmalarının düzenlenmesinde önemli görevler üstlenir. Meclis gündemi genellikle her hafta yapılan Danışma Kurulu önerileriyle şekillenmektedir.

Ara Verme:
TBMM'nin çalışmalarını 15 günü geçmemek üzere ertelemesidir.

 Erken Seçim:
Herhangi bir nedenle, Anayasa'da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis'in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı'nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır.

Esas Komisyon:
Raporu, Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Hangi komisyonun esas komisyon olacağı, tasarı ve tekliflerin TBMM Başkanlığınca komisyonlara havalesi sırasında belirlenir.

Bakan:
Siyasi yönetim bakımından yurdun genel işlerinin bir bölümünü yönetmesi için seçilen kişi.

Esas Numarası:
Kanun tasarı ve teklifleri ile denetim önergeleri ve diğer tezkerelerin niteliklerini ve kayıt sıralarını tanımlamak amacıyla bunlara verilen numaralardır. Örneğin kanun tasarıları “1/…” , kanun teklifleri “2/…” esas numarası alır. Taksim işaretinden sonraki sayı, tasarı ve teklifin kayıt sırasını gösterir. Bu numaralandırmanın amacı, tasnifi ve takibi kolaylaştırmaktır.

Devlet Bakanı:
Bazı resmî kuruluşların yönetimini başbakan adına üstlenen hükûmet üyesi.

13 Aralık 2018 Perşembe

İNTERNET (TERİMLERİ BÖLÜM 3) (PC)

HTML (Hyper Text Markup Language)
Web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Tam bir programlama dili olmamakla beraber, bu dili yorumlayabilen programlar yazılabilir.

LAN (Local Area Network)
Ev, okul gibi küçük bir alanda sunucu, kişisel bilgisayar, yazıcı gibi birimleri birbirine bağlayan yüksek veri aktarım hızına sahip bilgisayar ağıdır.

METRO ETHERNET
Genellikle kullanıcıları daha geniş servis ağlarına ve internete bağlamak için kullanılan Ethernet standardını temel alan bir şehir ağıdır.

MODEM
Verileri ses sinyallerine; ses sinyallerini verilere çevirerek bilgisayarların genel ağlarla bağlantısını sağlayan ağ elemanıdır.

MSN
Microsoft tarafından kurulan internet tabanlı hizmetleri yöneten firmadır. 2006 yılında bu hizmetlerin çoğu Windows Live adı altında birleştirilmiştir.

OMURGA
Bilgisayar ağları üzerinde yüksek hızlı ağların oluşturduğu yapıdır.

PC (Personal Computer)
Kişisel kullanıma özel olarak tasarlanmış bilgisayar türüdür.

PORTAL
Canlı haberler, elektronik posta, alışveriş, çeşitli rehberler vb. pek çok içeriği bir arada bulundurulan site.

PPP (Sunucu)
İnternete bağlanmada kullanılan bu yöntem iki nokta arasındaki bağlantıyı kurmaya yarar.

ROBOT
Web arama bilgisini, dizinlemek üzere bir arama alt yapısına veya hata ayıklamak için web birimlerine aktaran programlardır.

ROUTER
Aynı ağ protokollerini kullanan iki bilgisayar ağı arasında data paketlerinin iletimini sağlayan ağ protokolüdür.

RSS
Genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir.

SAYISAL
Ses, video, bilgisayar vb. donanımlara giden veriler için gelen sinyalleri kodlamak, işlemek için faydalanılan kullanılan sistem.

SERVER (Sunucu)
Bilgisayar ağlarında genel kullanımına açık olan içerikleri barındıran ve bu içeriklerin diğer ağ elemanlarıyla paylaşımına olanak sağlayan bilgisayar birimidir.

SLIP (Service Line Internet Pool)
PPP benzeri bir işleve sahip olan bu protokol belirli bir ağa, genellikle UNIX serverlara, sanki ağın bir kullanıcısıymış gibi bağlanmaya yarar.

SOSYAL AĞLAR
Sanal ortamda sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara verilen genel isimdir.

SPIDER
Kullandıkları kompleks algoritmalarla web sayfalarının bir kısmını inceleyerek içlerindeki metinleri indekslemek için kullanılırlar.

SSL (Secure Socket Layer)
Güvenli soket katmanı, internet üzerinden veri alışverişini güvenli hale getirmek için tasarlanmış protokoldür.

TABLET PC
Tek bir üniteden oluşan genellikle parmakla kontrol edilen mobil bilgisayarlardır.

URL (Uniform Resource Locator)
İnternette herhangi bir adres karşılık gelen standart formata uygun karakter dizisidir.

UYGULAMA
Çeşitli amaçlarla bilgisayarda kullanılmak üzere geliştirilen yazılımlardır.

VDSL (Very High-bit-rate Digital Subscriber Line)
ADSL’e çok benzeyen bu dsl teknolojisi daha yüksek hızlarda bağlantı vaat eden, gelişmekte olan bir teknolojidir. VDSL’in ADSL’e göre en önemli farkı daha dar mesafelerde hizmet verebilmesidir.

VDSL2
Standart VDSL sistemlerine göre uzun menzil performansı daha iyi olan, bakır kablo altyapısı üzerinden sağlanabilen bir geniş bant erişim teknolojisidir.

VİRÜS
Bilgisayar sistemlerine bulaşarak zarar veren kötü amaçlı yazılımlardır. Sistemlere bulaşmaları genellikle dosya aktarımı yoluyla gerçekleşmektedir.

WEB (World Wide Web / WWW)
Dünya geneline yayılmış sunucular üzerinden kaynak paylaşımına olanak sağlayan bilgi ağının verilen isimdir.

WEB SİTESİ
Çoğunlukla HTML formatında yazılan, web tarayıcıları kullanılarak görüntülenebilinen sayfalardır.

WIKI
GNU, Özgür Belgeleme Lisansı altında bireylerin web sayfaları oluşturmasına ve bu sayfalarda düzenlemeler yapılmasına olanak sağlayan bir Web uygulamasıdır.

WİFİ (Wireless Fidelty)
IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak belirli frekanslarda yayılan kızılötesi dalgalar üzerinden cihazların internete bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

ZIP
Bir dosya biçimi olan bu format, kayıpsız dosya sıkıştırmayı mümkün kılar.

İNTERNET TERİMLERİ (BÖLÜM 2) (PC)

ADOBE ACROBAT
Adobe firması tarafından geliştirilen, pdf dosyalarını okumaya yardımcı olan yazılımdır.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Günümüzde internet bağlantısı için kullanılan en popüler bağlantı tekniğidir. Aynı hat üzerinden hem çağrı yapılmasını hem de internete erişimi mümkün kılar. TürkNet’in ADSL kampanyaları hakkında bilgi almak için tıklayın.

ADSL2
ADSL’in geliştirilmiş halidir. Daha yüksek hızlardaki bağlantının, ADSL’e göre daha uzak mesafelere dağıtılmasına yardımcı olan bağlantı şeklidir.

AİLE KORUMA ŞİFRESİ
İnternet sağlayıcıların kullanıcılarına sağladığı ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını takip edebilmelerine ve kısıtlamalar getirebilmelerine sağlayan programdır.

ALAN ADI
Alan adı internet sitesini internet üzerinde tanımlayan ismidir, IP adresine alternatif olarak kullanılır.

ASCII (American Standart Code For Information Interchange)
Harf, karakterleri vb. tanımlamak için evrensel olarak kullanılan sayılar kümesidir.

ATM (Asynchronous Transfer Mode)
Veri iletimini 53 byte sabit büyüklükteki paketler halinde ileten bir ağ tekniğidir.

BANNER
Tanıtım veya reklam amacıyla hazırlanan, web sitelerinin veya gazetelerin alt veya üst kenarlarında yer alan iletişim öğesidir.

BBS (Bulletin Board System)
Forum sitelerinin alt yapılarını oluşturan, diğer kullanıcılara mesaj bırakmak onlardan mesaj almak ve dosya transferi yapmak için kullanılan yazılımdır.

BİT
Haberleşme ve programlamada en küçük bilgi depolama birimidir. Bilgisayarda 2 sayı tabanında ifade edilir.

BLOG
Günlük olarak insanların teknik bilgi içermeyen günlüğe benzer yazılardan oluşturabildikleri web siteleridir.

BOUNCE
Gönderilen e-postanın istenilen hedefe ulaşamayıp geri gelmesidir.

BROWSER
Web tarayıcısı, internet kullanıcılarının web sayfalarına ulaşımını sağlayan uygulamadır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer bu tarayıcıların en popüler olanlarıdır.

CERN
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, İsviçre-Fransa sınırında yer alan, 21 üyesi bulunan bu kurum parçacık fiziği alanında çalışır.

COOKIE
Ziyaret edilen internet siteleri tarafından bilgisayara geçici bir süreliğine yüklenen bir takım verilerin saklandığı dosyalar.

CSS (Cascading Style Sheets)
HTML’e ek olarak internet sayfaları için genelgeçer şablonlar oluşturma olanağı veren, metin ve format biçimlendirme alanından fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.

DNS (Domain Name System)
IP adresleri numaralardan oluşur, bu yüzden hatırlanması ve yazımı kolay değildir.DNS, IP numaralarını kullanımı daha kolay olan yazı şeklindeki adreslere çeviren protokole verilen addır.

DOWNLOAD (İndirme)
Uzak bir sunucudan bilgisayar ağlarını kullanarak yapılan veri aktarma işlemi.

E-KİTAP
Geleneksel kağıt kitaplardan farklı olarak elektronik ortamda kullanılmak üzere oluşturulan kitaplara verilen addır.

E-TİCARET
Mal ve hizmetlerin elektronik yollarla ticaret edilmesidir. Herhangi bir ürünün üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağlarından faydalanılarak yapılmasıdır.

FİBER
Fiberoptik, ışığı kendi boyunca yönlendirebilen plastik veya camdan üretilmiş kablolardır. Fiberoptikler veri iletimini ışıkla gerçekleştirebildikleri için uzun mesafelere daha hızlı ve yüksek kapasitelerde veri aktarımını mümkün kılmaktadırlar. Standart bakır tellerle 10-20Mbps arasında bağlantı hızlarına ulaşılabilirken, fiber internet bu değerlerin 100 katına kadar çıkabilmektedir.

GIF (Graphics Interchange Format)
Bilgisayar dünyasında kullanılan en yaygın resim saklama biçimlerden biri olan bu format, az çözünürlüklü animasyon klipleri için kullanılır.

HIT
Bir web adresinden herhangi bir öğenin isteğine bir Hit’e denk gelir. Grafikler veya web sayfasının kendisi bu öğelere karşılık gelebilir. Örneğin içerisinde 4 grafik bulunan bir web adresine giriş yapıldığında sayfanın kendisi de ve 4 diğer istem 5 Hit olarak sayılır.



İNTERNET TERİMLERİ (BÖLÜM 1) (PC)

İp (İnternet numarası): İnternete bağlı her bilgisayara verilen bir numaradır. Örneğin: 192.168.10.5 gibi. İnternetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.

DNS (Domain Name System):   Tarayıcınızın adres çubuğuna girdiğiniz site ismini, girmek istediğiniz sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çeviren ve internette gezinmeyi kolaylaştıran bir sistemdir. Örneğin hiç kimse şu anda Google’ın ikamet adresi olan 216.58.209.163 adresini tarayıcısına yazmaz. Onun yerine www.google.com yazar ve DNS sunucusu, bu adresi IP adresine yönlendirir.

Email (e-posta): e-posta, internet üzerinden gönderilen dijital mektup. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde Google, Yandex, Hotmail, Mynet gibi birçok site ücretsiz olarak e-posta hesabı vermektedir. Eğer bir eposta hesabınız yoksa bu sitelerden bir eposta hesabı alıp arkadaşlarınızla çok rahat iletişime geçebilirsiniz.

Blog (Web günlüğü): İnsanların öğrendiklerini, bildiklerini, paylaşmak istediklerini yazdığı web tabanlı bir sistemdir.

Blog, Web ve Login (weB-LOGin) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir kelimedir. Burada web, interneti, log ise içerik girmeyi temsil ediyor.

Forum: İnternet üzerindeki tartışma platformu ve paylaşım sistemidir.

Forum alanına girildikten sonra ilgili kategori seçilir ve bu kategoriye bağlı olarak;

Yeni bir konu başlığı oluşturulur. Bu konu başlığına diğer kullanıcılar yorumlarını (cevaplarını) yazarak fikirlerini beyan ederler.

Bilgilendirici, Eğitici, Öğretici Konular paylaşılır ve kullanıcılar yapamadıkları şeyler hakkında bu konulardan destek alır.

Sosyal Ağ: Bireylerin, diğer insanlarla internet üzerinden tanışıp iletişim kurabildikleri ortamlardır. Günümüzde Facebook, Twitter, Google plus, Instagram gibi birçok sosyal ağ siteleri mevcuttur.

Chat: Türkçe “Sohbet” anlamına gelmektedir. İnternet üzerinden insanların bir takma ad kullanarak (nickname) sohbet edip eğlenebileceği ortamdır. Chat hem internet siteleri hem de çeşitli programlar aracılığı ile yapılabilir. Chat, internet üzerinde hiç tanımadığınız rastgele biriyle yapılabildiği gibi tanıdığınız kişilerle de yapılabilir.

www (World wide web ): Dünyayı saran internet ağı.

Download: İnternetten kendi bilgisayarımıza dosya indirme. Örneğin internetten bir program veya oyun indirmek gibi.

Upload: Kendi bilgisayarımızdan bir internet sitesine dosya gönderme. Örneğin bilgisayarımızdaki bir videoyu Youtube’ye yüklemek gibi.

Browser (Tarayıcı): Web sayfalarını göstermek için kullanılan programlardır. İnternet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ve Opera günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılardır.

Server (Sunucu): Daha çok “Server” veya “Ana Makine” olarak bildiğimiz sunucular, yapılandırılan herhangi bir ağ üzerinde bilgileri veya uygulamaları kullanıcılara paylaştıran, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bir bilgisayardır.

Sunucu, sunduğu hizmete göre farklı şekillerde adlandırılır.

Örneğin sunucu, bir veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı sunucusu” bir “web server” olarak hizmet veriyorsa “Web sunucusu” olarak adlandırılabilir.

Client (İstemci): Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir. Eğer bir bilgisayardan Internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci(Client) bilgisayardır. Yani istemci bilgisayarlar, Sunucu bilgisayarlara bağlanarak onlardan bilgi alırlar.

Hosting (Barındırma): Web sayfanıza ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan  bilgisayarlara web hosting denir.

MBPS: MBPS ya da megabit internetin standart hız birimidir. “Mega Bits Per Second” yani 1 saniyede kaç mega bit veri aktarıldığını ifade eder.

Megabayt ile Megabit arasında ki fark nedir?

Bir bayt 8 bitten meydana gelmektedir. Dolayısıyla megabitin kaç megabayta denk geldiğini öğrenmek için onu 8’e bölmemiz gerekmektedir. Örneğin 100 Mbps hızına sahip bir internet paketiniz varsa bunun anlamı şudur.

Saniyede 12.5 Megabayt veri hızı elde edersiniz. Ortalama bir film 700 MB olduğu düşünelim. Yani 56 saniyede bu filmi inidrebilirsiniz. Ancak bu sadece sizin hızınıza bağlı bir durum değildir, karşıdan veri indirdiğiniz serverın durumuda

CMS NEDİR ? (PC)

Cms (Content-Managament-System ) İçerik Yönetim Sistemleri olarak adlandırır.

Cms’ler belli bir web programlama diliyle yapılmış web sistemlerdir. Php ve Asp gibi web programlama dilleriyle oluşturulmuş birçok cms vardır.

Cms’ler genel olarak üyelik sistemi, makale ekleme, haber yazma, anket, resim galerisi, forum gibi bazı bileşenleri standart olarak içerisinde mevcuttur. En güzel tarafıda bu zaten. Böylece tek bir satır kod yazmadan kendi web sayfanızı gönlünüzce oluşturabilirsiniz.

Siz herhangi bir CMS kurulumunu yaptıktan sonra admin paneline girerek sitenize üye ekleme, makale gönderme, resim galerisi oluşturma ve bunun gibi sistemin elverdiği her şeyi yaptırabilirsiniz.

DOSYA UZANTILARI (PC)

STATİK AÇIKLAMA: Gün geçtikçe hayatımızın derinine işlemeye devam eden dijital ortam ile birlikte hayatımıza bir çok yeni kavram sokmakta. Dosya uzantıları da bunların başında geliyor. Dosya uzantısı adı Windows’un tanımıyla;bir dosya adının sonuna eklenen bir karakter dizisidir ve hangi programın bu dosyayı açması gerektiğini belirler.

Bilinen En Çok Kullanılan En Sık Kullanılan Dosya Uzantıları-Dosya Türleri
.docx: Word programı tarafından oluşturulan yazı dosyalarıdır.
• .xlsx: Excel programı tarafından oluşturulan tablo dosyalarıdır.
• .pptx: PowerPoint programı tarafından oluşturulan sunu dosyalarıdır.
• .pub: Publisher programı tarafından oluşturulan çeşitli yayımcılık dosyalarıdır.

• .txt : en basit yazı dosyası
• .doc: Microsoft Office Word ile kaydedilmiş yazılı belge
• .docx: Microsoft Office Word 2007 ve üzeri ile kaydedilmiş belgedir
• .pdf: Adobe Acrobat Reader programı tarafından açılan ve içinde yazı, resim gibi içerik bulunduran dosyalardır. Özellikle İnternet ortamında yazı paylaşmak için kullanılan formattır.

• .jpg: Sıkıştırılmış resim dosyasıdır. En çok kullanılan resim dosyası türüdür. Örneğin fotoğraf makinelerinde çektiğimiz fotoğraflar bu uzantıda olur.
• .bmp: Açık resim dosyasıdır. Genellikle Paint ile oluşturulan dosyalardır.
• .gif : Animasyonlu, hareketli resim dosyasıdır. Fakat her gif hareketli olmayabilir.
• .png : Genellikle İnternet ortamında web sitelerinde tercih edilen resim dosyası türüdür.
• .psd: Adobe Photoshop programı ile üretilmiş resim dosyasıdır

• .mp3: Sıkıştırılmış müzik dosyasıdır. Winamp yada Windows Media Player programları ile açılabilir. En çok kullanılan müzik dosyası türüdür.
• .wav: Açık ses dosyasıdır. Windows Media player ile açılabilir
• .mid: Eski tip müzik dosyasıdır. Eski cep telefonlarının zil sesleri bu türdendir.

• .avi: Açık film dosyasıdır. codec desteği ile media playerde izlenebilir. Yeni film ve videolar genellikle bu formattadır.
• .mpg: Sıkıştırılmış eski tip film dosyasıdır
• .mp4 : MPG sisteminin gelişmiş versiyonudur. günümüzde Mpeg4 formatı çok kullanılmaktadır
• .divx: Yüksek sıkıştırmalı Avi dosyalarıdır.
• .mov: Quicktime video dosyasıdır.
• .dat: CD üzerindeki filmlerdir.
• .3gp: Cep telefonlarının çektiği video dosyalarıdır. Örneğin Nokia firması bu türü çok kullanır.
• .flv: Flash video dosyalarıdır. Çoğunlukla web sitelerinde kullanılır.

• .exe: Herhangi bir programa gerek duymadan çalışabilen dosyalardır. Zaten kendileri bir programdır. Programcı hangi amaçla yapmışsa o işe yararlar.

• .rar: WinRAR programı tarafından kullanılan sıkıştırılmış dosya türüdür.
• .zip: WinZip programı tarafından kullanılan sıkıştırılmış dosya türüdür.
exe: Uygulama dosyaları
txt:  Metin dosya
jpg, gif, png, bmp: Resim dosya uzantılarıdır.
avi, mpeg, mkv, mov, rm, flv, mp4, wmv: Video dosya uzantılarıdır.
mp3, wav, track, wma: Ses dosyaları
doc, docx: Microsoft Word dosya uzantısı
xls, xlsx: Microsoft Excel dosya uzantı
ppt, pptx, pps: Microsoft Power Point dosyası
zip, rar:  Sıkıştırılmış dosyalar
pdf: E-kitap dosyası
html, php, asp: Web sayfası

KOD EDİTÖRLERİ (PC)

STATİK AÇIKLAMA: Web geliştirme ile uğraşan herkesin kullandığı veya kendini rahat hissettiği bir kod editörü bulunmaktadır. Bu kod editörlerinden bazıları ücretli bazıları ise ücretsizdir. Ücretli kod editörlerinin bazı avantajları vardır lakin ücretsiz (open-source) olarak yayınlanan editörler de oldukça başarılılardır. Web teknolojileri geliştikçe masaüstü kod editörlerinin yanı sıra gerçek zamanlı (real-time) kod editörleride mevcuttur.
Sublime Text 3 (Ücretsiz kullanılabilir)
Codepen(ÜCRETSİZ)
PhpDesigner (Ücretli; 21 günlük deneme sürümü var)
Atom(ÜCRETSİZ)
Notepad++ (Ücretsiz)
Brackets (ÜCRETSİZ)
PhpStorm (Ücretli; Deneme sürümü mevcut)
Aptana (Ücretsiz)
Mozilla Thimble(ÜCRETSİZ)
Plunker (ÜCRETSİZ)
Visual Studio Code (Ücretsiz, aynı zamanda Windows, MacOs ve Linux sistemlerde de çalışır.)

VİRÜSLER (PC)

Bilgisayarlara, zarar verme potansiyeline sahip ve bu amaçla yazılmış küçük programlardır. Virüs; bir bilgisayarda aktif hale geldikten sonra çoğalma özelliğine sahiptir. Virüsler, kendilerini başka program ve dosyalara bulaştırabilme özelliğine sahiptir. Bulaştıkları bilgisayarda hızlı bir şekilde yayılırlar.

Virüsler nasıl bulaşır?

1- İnternetten indirdiğimiz dosyalardan

2- Flaş belleklerden

3- E-mail yolu ile

4- Güvensiz web sitelerinden

Virüs çeşitleri

 1- Solucanlar (Worm): Başka bir programa ihtiyaç duymadan çalışan virüslerdir. Kendini bir bilgisayardan diğerine kopyalar. Genellikle ağ üzerinden yayılırlar. Diğer virüslerden farklı olarak diğer programlara bulaşmazlar. Bazende bulaştıkları bilgisayardaki verileri başka bir bilgisayar yönlendirebilirler.

2- Truva Atları (Trojan): Bir program içerisine gizlenen ve bilgisayarda gizli işlevler yapan bir virüs programıdır. Genellikle e-posta yolu ile bulaşır. Bulaştığı bilgisayarları uzaktan erişime uygun hale getirebilirler. Bunun sonucun da virüsü bilgisayarınıza bulaştıran kişi uzaktan bilgisayarınıza bağlanabilir bilgisayarınızdaki dosyalarınız ile çok rahat işlemler yapabilirler. Dosyalarınızı silebilirler yada üzerinde değişiklik yapabilirler.

3- Makro Virüsleri: Word ya da Excel dosyalarına bir makro gibi gömülerek yaşayan virüs türüdür. Dosya açıldığında uygulamanın standart makrolarından birinin yerine yerleşiyor ve gelen her belgeye bulaşıyor.

4- Keylogger Virüsleri

Klavyedeki tuş vuruşlarının kaydedilmesi ve bunun sonucunda kişilerin şifre ve kişisel yazışmalarının başkalarına ulaştırılmasını sağlayan yazılımlardır.

9 Aralık 2018 Pazar

KESİNTİSİZ FİLM İZLEYİN (MOBİL)

İstediğiniz filmi kesintisiz bir şekilde izlemenizi sağlayan uygulama.
UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Tüm Sosyal Medya Kuruluşlarında İstediğiniz Video, Müziği İndirin! (MOBİL)

Bu uygulama sayesinde herhangi bir sosyal medya kuruluşundan çok rahatlıkla video veya müzik indirebilirsiniz. 
UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Çektiğiniz Fotoğrafı Google'da Aratın! ( FOTOĞRAF HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ARAMA) (MOBİL)

Çektiğiniz fotoğrafı google da bilgi aratmak için kullanabilirsiniz. 

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Yapıcaklarınızı Hatırlatan, Rutin Yönetim Uygulaması (MOBİL)

STATİK AÇIKLAMA: Rutini yönetin, programınızı planlayın ve günlük görevlerinizi net ve kolay bir şekilde organize edin.
Verimliliğinizi artırın ve yaptığınız görevleri takip edin.
Unutmamak için herhangi bir göreve hatırlatıcı ekleyin.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Toplu Taşıma Kalkış, Varış Zamanlarını Anında Öğrenin (MOBİL)

STATİK AÇIKLAMA: 2700’den fazla şehirde 300 milyon kullanıcı tarafından güvenle kullanılan Moovit Dünya’nın #1 toplu taşıma uygulaması. Bir toplu taşıma uygulamasının sahip olabileceği en doğru ve güçlü bilgilerle, Moovit her 15 saatte yeni bir şehir ekliyor. 

Tüm ulaşım seçeneklerinizi tek bir uygulamada bir araya getirerek, Moovit yolculuklarınız sırasında tüm kontrolün elinizde olmasını sağlar böylece gönül rahatlığıyla toplu taşıma kullanabilirsiniz. 

Toplu taşıma tahmin edilmesi zor olsa da, Moovit ulaşım operatörlerinin saat ve güzergâh değişikliklerini düzenli olarak günceller, böylece kendinizi iptal edilmiş bir durakta gelmeyecek otobüsü beklerken bulmazsınız. 

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Dünyaca Ünlü Kişilerin Anlık Yayınlanan Videolarından Haberdar Olun (MOBİL)

Bu uygulama ile ün salmış insanların anlık konuşma videolarını ve daha fazlasını takip edebilirsiniz.
STATİK AÇIKLAMA: TED Konuşmalar ile merakını gider ve dünyanı genişlet. Olağanüstü insanlardan, konu ve ruh haline göre, teknolojiden bilime ve kendi psikolojinin sürprizlerine kadar uzanan 2,000'den fazla TED Konuşmalarını keşfe çık.

Uygulamayı İndirmek İçin; TIKLA

Ağınıza Bağlı Tüm Cihazları Öğrenin! (MOBİL)

Bu uygulama ile ağınıza bağlı tüm cihazları mobilden görebilirsiniz.
STATİK AÇIKLAMA: Ağınıza hangi cihazların bağlandığını görün, cihazların detaylı bilgilerine ulaşın, ağınıza sızmak isteyenlerden haberdar olun, ağınızdaki zayıf noktaları belirleyin, ağ problemlerini çözün ve ağınızı en hızlı ve güvenli hale getirin. Hepsini dünyanın en popüler ağ izleme programı Fing ile yapabilirsiniz.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Yazdığınız Yazıyı Tüm Sosyal Hesaplarda Aynı Anda Paylaşın (MOBİL)

Bu uygulama yazdığınız bir yazıyı tüm sosyal medya hesaplarınızda otomatik olarak aynı anda paylaşabilmektedir.
UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Kopyaladığınız Her Satırı Kaydeden Uygulama (MOBİL)

Bu uygulama sayesinde kopyaladğınız bir satırı yapıştırdığınız esnada yeni bir kopyalama işlemine geçerken ilk yapıştırılan satırı da kaydeder.
STATİK AÇIKLAMA: Clipper otomatik olarak kopyalamak her şeyi kaydeder güçlü bir pano yöneticisi. Daha sonra panoya geçmişinize erişmek ve listelerde kupürleri düzenlemek. Kopyala, yapıştır, görüntülemek, düzenlemek ve bunların içeriğini paylaşmak. İhtiyacınız olduğunda Clipper metin tekrarlanan parçaları saklamak ve bunları kopyalayın.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Telefonunuzda Bulunan Numaraları SİM Karta Aktarma (MOBİL)

Bu uygulama ile telefonuzda  bulunan numaları sim karta rahatlıkla aktarabilirsiniz.
STATİK AÇIKLAMA: Bu ücretsiz uygulama kopyalayabilir ve bir GSM SIM karta  ihracat sağlar. Rehber yedekleme için iyi bir uygulama. 

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Ekran Parlaklığınızı Dahada Düşürün! (MOBİL)

Bu uygulama ile mobil ekran parlaklığınızı daha da minumum seviyeye indirgeyebilirsiniz.
STATİK AÇIKLAMA: Gece Mode'un başlıca hedefi, varsayılan ayarlarla elde edebilirsiniz daha düşük ekranınızın parlaklığını azaltmak için.
Bu uygulama sönük bir ekranı karartmak ve gözlerini incitme sağlamak gibi davranan bir bindirme filtresi uygular.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Numara Engelleme Uygulaması (İstemediğiniz Numaraları Kolayca Engelleyin) (MOBİL)

Bu uygulama ile istediğiniz tüm numaraları kolayca engelleyebilirsiniz.
STATİK AÇIKLAMA: “Arama engelleme” size sinir bozucu aramalardan kaçınmanızda yardımcı olur. Sadece numarayı “Kara liste”ye ekleyin veya basit engelleme seçeneklerini kullanın.

Arama kaydından, kişiler listesinden herhangi bir istenmeyen numarayı “Kara liste”ye ekleyebilir veya numarayı manuel olarak girebilirsiniz. Ayrıca “Şununla başlıyor” seçeneğini kullanarak belirli rakamlar ile başlayan bir numara aralığını da engelleyebilirsiniz. 

“Engelleme” sekmesi seçeneğini kullanarak, özel, bilinmeyen veya tüm numaraları engelleyebilirsiniz.

Eğer belirli bir numaradan gelen aramayı engellemek istemiyorsanız, örneğin tüm aramaları engelleme seçeneği etkinken bir numarayı “Güvenilir liste”ye eklemeniz yeterlidir. Bu listedeki numaralar uygulama tarafından asla engellenmeyecektir.


UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Her Türlü Önemli Bilgilerinizi Koruyun! ( En İyi Şifreleme Sistemi) (MOBİL)

Önemli Dosyalarınızı korumak için şifreleyin.

STATİK AÇIKLAMA:Sizin Privacy. AppLock Kilit gizliliğinizi korumak , bol seçenekleri ile , SMS , Rehber, Gmail , Facebook, Instagram, Snapchat, Galeri, Pazar, Ayarlar , Arama ve seçtiğiniz herhangi bir uygulama kilitleyebilirsiniz koruyun.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Ekran İçinde Video Kaydı Yapın! (MOBİL)

STATİK AÇIKLAMA: DU Recorder, ekranınızdan sorunsuz ve net bir şekilde video çekmenizi sağlayan, Android için ücretsiz, stabil ve yüksek kaliteli bir ekran kaydedicidir. DU Recorder, ekran resmi alma, video kaydetme, video düzenleme gibi çeşitli özelliklerle ve root gerektirmeden oyun videoları, video görüşmeleri, canlı gösteriler ve daha fazlası için kolay kayıt sağlar ve her şeyi basit hale getirir!

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA

Dünyadaki Tüm Radyo Kanallarını Dinleyin! (100 Binden Fazla İstasyon) (MOBİL)

STATİK AÇIKLAMA: Favori AM/FM istasyonlarını, internet radyolarını, podcast’leri, şovları ve daha fazlasını ücretsiz olarak TuneIn ile dinle. TuneIn 100 binden fazla istasyonla dünyanın en geniş ücretsiz spor, müzik, sohbet ve haber radyo koleksiyonunu sunuyor.

UYGULAMAYI İNDİRMEK İÇİN; TIKLA